Omgeving

Maastricht
Op slechts enkele minuten rijafstand van de locatie ligt Maastricht. Deze stad aan de Maas met een kleine 120.000 inwoners is met name bekend door zijn rijke historie, bourgondische gastvrijheid, carnaval, de Tefaf en natuurlijk als studentenstad. Maastricht is de stad om te winkelen en te recreëren. In Maastricht is ook het Vrijthof, een van de bekendste pleinen van Nederland. Het Vrijthof is voor Maastricht een bekende ontmoetingsplek. In de volksmond wordt het Vrijthof de "hoeskamer vaan Mestreech" - de huiskamer van Maastricht - genoemd. Mensen komen hier bij elkaar om gezellig op een terrasje te zitten of één van de vele festiviteiten te bezoeken. Het Preuvenemint, Winterland, kermissen, carnaval en grote concerten (zoals van André Rieu) worden er gehouden. Het plein is al eeuwenlang de trots van iedere Maastrichtenaar !

Heuvelland
Zuid Limburg in het algemeen en het Limburgs Heuvelland in het bijzonder is één van de belangrijkste toeristische kerngebieden van Nederland. Het is een jaarlijkse bestemming voor vele Nederlanders en buitenlanders, als zomervakantie, tussendoortje of weekendverblijf. Daarnaast heeft het Heuvelland een strategische waarde voor de omliggende stedelijke agglomeraties van Maastricht, Heerlen, Aken en Luik (MHAL). Het versterkt de vestigingsplaatsfactoren vanwege de ruime en aantrekkelijke  mogelijkheden voor recreatie, verblijven en algemeen welzijn.

Mergelgroeven van Heer
In de nabijheid van en zelfs deels onder het plangebied bevindt zich de Scharnderberggroeve. Deze groeve maakt onderdeel uit van het Mergelgroevenstelsel de “Grotten van Heer”. Een behoorlijk deel van het oorspronkelijke gangenstelsel van de Scharnderberggroeve is ten behoeve van de winning van losse mergel in de dagbouw begonnen. Omstreeks de 17e  eeuw heeft het kapittel de “vrije schutterije onder de heerlijckheyt Heer” het recht gegeven om van elk blok, dat uit de groeve gebroken werd, een bepaalde som te innen. Ten tijde van de Tweede wereldoorlog is er een vluchtgang gegraven die een directe verbinding vormt met het kloostercomplex.

Golfbaan Het Rijk van Margraten
Aan de overzijde van de Rijksweg en direct tegenover het plangebied is Golfbaan Het Rijk van Margraten gelegen. Deze volwaardige golfbaan heeft schitterende NGF-gecertificeerde 18 holes, een 9-holes par-3 baan en een driving range met puttinggreen. Het terrein heeft hoogteverschillen van 50m en biedt een prachtig uitzicht over het Zuid-Limburgse Heuvelland,  wijngaarden en Maastricht.

Universiteit van Maastricht
De Universiteit Maastricht (UM) is de meest internationale universiteit van Nederland en is met haar 13.100 studenten en ruim 3.500 medewerkers nog steeds groeiende. De komende jaren wordt nog een uitbreiding van ca. 3.000, met name buitenlandse, studenten verwacht.